juni 7

Hvordan kommer man igang?

 

SÅDAN KAN DU BEGYNDE DIN ARTIKEL eller måske hvert afsnit til en bog

Den klassiske indledning på nyhedsartikler er en kendsgerning eller et citat.
I andre genrer kan man ’lege’ lidt mere med indledningen.
Her er nogle forslag til indledninger fra Eva & Kim Tverskovs bog ”Sådan gør journalister”, Ajour 2004. Mine kommentarer i parantes:

 • Begynd med en scene: Fladklemte cigaretskod og et bjerg af tændstikker truer med at vælte ud over kanten på askebægeret. Luften i værelset er tyk af røg og en gennemtrængende lugt af kold sved. Niels Pedersen krammer en kuglepen i højre hånd, mens han fortvivlet stirrer på sine matematik-opgaver.
  (det ser ud som om det skal være en meget sansespecifik beskrivelse, der appellerer til læserens egen forestillingsdannelse)
 • Begynd med direkte tale: ”Jeg kan overhovedet ikke finde ind i mit sprog. Hele tiden kommer jeg til at sige andre ord, end dem jeg ville have sagt,” fortæller Gunni.
  (dette virker som en slags Media in Res, altså at man ‘kastes’ ind i handlingen)
 • Begynd med et billede: Han har hænder som skovlen på en gravko og en ryg så solid som en betonvej. Men utallige er også de opgaver, pedel Claus skal klare, og de byrder, han skal lægge skuldre til. (her er der fyldt med maleriske metaforer)
 • Begynd med nyheden: Hver tiende elev på landets tekniske skoler lider ikke kun af skriveangst og skriveblokeringer men også af taleforstyrrelser. Det viser en ny dansk undersøgelse. (den omvendte nyhedstrekant! -det vigtigste først)
 • Begynd med en direkte henvendelse til læseren: Hvor tit beder du om hjælp, når du ikke kan få skrevet, det du skal? Nej vel, det er ikke ret tit, vi beder om noget, vi har brug for. (læseren inddrages og bliver nød til at tage stilling)
 • Begynd med et mundheld: Renlighed er en god ting, sagde kællingen. Hun vendte sin særk juleaften. På samme måde med regeringens nye skatteplaner. De er også blot blevet vendt. (en sjov provokerende parallel historie)
 • Begynd med et perspektiv: At lide af skriveblokering er ubehageligt, men når blokeringen sætter sig i talesproget, er det virkelig kaotisk. Især når man er sælger. (en alvidende fortæller stil, jeg er gud der ved bedre)

du kan læse mere på:

http://www.journalistwiki.dk/?p=144